Загряването“ при старта на предизборната кампания премина в…прегряване“.  Искрата за пореден

...
Загряването“ при старта на предизборната кампания премина в…прегряване“.  Искрата за пореден
Коментари Харесай

Бивш и настоящ министър се хванаха за гушата

„ Загряването “ при старта на предизборната акция мина в…„ прегряване “.  Искрата за следващ път беше запалена от служебния министър на стопанската система Кирил Петков, който хукна да обикаля язовирите, с цел да види с очите си какво тъкмо е свършено за възстановяване на положението им, откакто кабинетът на Бойко Борисов 3 изля в Държавната консолидационна компания  500 млн.лева.

Очевидно те са се оказвали незадоволителни за размаха на предходните ръководещи, защото към най-тайнственото държавно сдружение у нас са дохвъри и още 130 млн.лв. от Българската банка за развиване.  Така харчовете за ремонтите на водохранилищата, които  се водят високо сериозни – с заплаха за популацията и са с необикновен приоритет за страната, стават  630 млн. лв..



Според  Петков, още при първичната инспекция на сдружението - по документи,  започнали „ да светят червени лампи “.

За него е необяснимо за какво това финансиране минава и през Министерството на стопанската система, а по-късно отива към Държавната консолидационна компания?!

Така или другояче хората на Петков са открили, че към този момент са минали три години, откогато са подписани над 200 контракта и са изхарчени 631 млн. лева, а резултатът по думите му е едвам 10 завършени ремонта, 51 прекъснати след в допълнение проучване и 120 открити строителни площадки.

Тези числа дефинитивно са запалили фитила на Петков,

с цел да хукне по пътя на парите.

Той останал шокиран още на „ първа база “, когато разкрил, че най-приоритетен се оказал ремонта на язовир " Пазар дере ", който се намира  на 30 км от Ловеч „ в средата на поле, без никакво обитаемо място наоколо “. А на всичкото от горната страна в него нямало и …вода.

Коментарът му за видяното в резюме беше: " Единственото, което този язовир за 2 350 000 лева е съумял да резервира, е тази локва. Виждаме, че има и оборудване, което мери дълбочината на локвата. Забелязваме едно оборудване с бутилка Кола-Кола кола на него, което е обвързвано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Кола-Кола е най-хубавият метод за този вид уреди, само че очевадно е за мен, че когато страната похарчи 2 300 000 лева се надявам оборудванията да наподобяват по-добре от това ".

За по-голяма меродавност, беше пуснато и видео от инспекцията, в което думата беше дадена на  инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за инспекция на ДКК.

Той съобщи: " Обектът е приключен. Представена е отчетна документи и имаме взор върху цените. Те са, по какъв начин да ви кажа, малко бутикови. Цената на един характерен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева Плюс 30 лева превоз - т.е. почти двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разноски. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са желали и са взели надлежно от страната, са 1.16 лева на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи ".

Тези констатации обаче

" взривиха " някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов,

който непосредствено разгласи, че  Петков  лъже. 

Борисов, който беше министър до 11 май разгласи, че язовирът е бил съзнателно източен, откакто Петков пое поста " с цел да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото ". Самият Борисов също посети водното оборудване (на 12 юни) и изясни, че на обекта е инсталирана контролно-измервателна система, която да следи в действително време равнището на водата.

" От служебния избирателен щаб може би не знаят, че равнището може да се наблюдава и онлайн. Оттам ние разполагаме с графики, на които ясно се вижда по какъв начин на 31 май язовирът е цялостен. 3 дни по-късно обстановката тук е радикално друга. (б.ред. публикуваме постъпилите в редакцията графики).



" Затова питаме: кой подреди язовирът да бъде източен? “, попита екс министърът на стопанската система.

И до момента в който двамата стопански началници се давеха във взаимни обвинявания, „ Банкеръ “ реши да разбере

истината от първа ръка.

Свързахме се с шефа на Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ - Цако Бънчев.  Директно му зададохме въпроса,  дали някой му е разпореждал да източва язовира, по този начин, че той да бъде подобаващ за декор на видеоклип.

Бънчев отхвърли   някой да му е нареждал сходно нещо, само че в това време посочи, че язовирът е бил цялостен преди дни.  По думите му " тук се работи съгласно нормативната база и защото оборудването към момента е в ремонт от време на време бива изпразвано до т.нар.кота „ мъртъв размер “. Това се прави по всички правила на Закона за водите.

Основанието за източването на язовира в този случай било чл.199 от Закона за водите,  каза пред „ Банкеръ “ Бънчев. Впрочем ръководител на УС на това сдружение е Стамен Янев, някогашен зам. министър на стопанската система и настоящ началник на Агенцията за вложения.

При нашата инспекция на нормативната уредба се оказа, че

тъкмо този  чл.199 от Закона за водите  

разяснява Административно-наказателната и гражданската отговорност.

Според него Министърът на околната среда и водите може да разпореди принудителни административни ограничения в разнообразни случаи, разказани в детайли в норматива. Между тях несъмнено е и този, засягащ опазването на здравето и живота на хората.  С други думи, с цел да се подхващат дейностите по опразването на язовира, все някой е трябвало да пусне тази заповед. А както сочи законът – това е министърът на околната среда и водите или пък негов заместител.

Както знаем заповедите на началниците се извършват, още повече, че точно в текстовете на този член от Закона за водите, ясно и изрично са посочени и съществени санкции…

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР